De meeste (zichzelf respecterende) bordspelspelers kennen de spellen Weerwolven, Perudo en Time's Up wel. Maar ze weten meestal niet dat dit Public domain of Publiek domein spellen zijn. Publiek domein spellen (ideeën) mag je (na)maken zonder dat je ergens een copyright oid schendt of zoals het zo mooi heet "ze zijn geheel vrij van auteursrechten". Veelal zijn het simpele spellen uit een ver verleden die je bijv. kan spelen met een pak kaarten of pen en papier. Weerwolven bijv. schijnt een van oorsprong Russische spel te zijn met als naam Mafia en is makkelijk met pen en papier te spelen. Een ander voorbeeld is het partyspel Time's Up dit spel is gebaseerd op het publiek domein spel Celebrities (Beroemdheden). Van Celebrities heb ik hieronder de spelregels uit het Engels vertaald naar het Nederlands. Het is een erg leuk spel die je gemakkelijk met grotere groepen kunt spelen. Probeer het eens uit, meer dan wat papier, een pen en een horloge heb je niet nodig. Ben je lui en wil je alles in een mooie doos met mooie kaartjes dan raad ik je aan om de Nederlandse Time's Up van Asmodee te kopen.
Beroemdheden
Beroemdheden is een van de publiek domein spellen waarop het spel Time's Up is gebaseerd. Het spel bestaat uit drie rondes waarin spelers de namen van beroemdheden moeten raden.
Wat heb je nodig?
Pen, Papier, timer (horloge) en een container (hoed, pet, zak, bak)
Voorbereidingen:
Elke speler schrijft 8 namen van beroemdheden op een kaart (of stuk papier), 1 naam per kaart. Je kunt ook de hieronder bijgesloten PDF gebruiken. Beroemdheden mogen ook fictieve personen zijn zoals "Pipo de Clown" of "Mickey Mouse". Deze kaarten worden vervolgens in een container geplaatst.
De spelers worden willekeurig in teams van 2 personen ingedeeld hiervoor moeten er dan ook een even aantal spelers meedoen. Je krijgt dus teams van 2 personen bij veel spelers kun je de teams uiteraard ook groter maken zolang de teams maar even groot zijn.
Ronde 1:
De eerste speler van een team pakt een kaart uit de container en probeert zijn team met gesproken aanwijzingen de naam van de beroemdheid te laten raden, uiteraard zonder voornaam of achternaam van de beroemdheid te noemen. Als een teamlid een naam goed heeft geraden dan mag deze de kaart houden. Elk team krijgt 30 seconden om zoveel mogelijk beroemdheden te raden. Lukt het niet of loop je vast op een beroemdheid dan mag je een nieuwe kaart pakken. De andere teams houden hierbij de tijd in de gaten en hun mond dicht 🙂 in hun gedachten proberen ze zelf te raden om welke beroemdheid het gaat zodat zij deze kennis bij een volgende ronde kunnen gebruiken. Na de 30 seconden gaan de niet geraden kaarten terug in de container en is het volgende team aan de beurt waarbij hetzelfde proces wordt doorlopen, op deze manier wordt de container met kaarten steeds door gegeven totdat alle kaarten zijn geraden. Elk team scoort een punt voor een goed geraden naam.
Ronde 2:
Alle namen worden weer in de container geplaatst en ronde twee begint. Ronde 2 verloopt hetzelfde als ronde 1 met als uitzondering dat diegene die de aanwijzingen geeft maar 1 woord mag zeggen het maken van extra gebaren en geluiden is wel toegestaan, de teamleden mogen echter maar 1 keer raden. Ook nu krijgt het team 30 seconden om zoveel mogelijk beroemdheden te raden en gaan de niet geraden beroemdheden terug in de container. Elk team scoort een punt voor een goed geraden naam.
Ronde 3:
Alle namen worden weer in de container geplaatst en ronde drie begint. In de derde ronde mag diegene die de aanwijzingen geeft helemaal niets meer zeggen alleen maar gebaren en geluiden maken (het neuriën van deuntjes is wel toegestaan). Het team krijgt net als in de vorige 2 rondes maar 30 seconden om zoveel mogelijk beroemdheden te raden. Elk team scoort een punt voor een goed geraden naam.
Winnaar:
Het team met de hoogste score van alle 3 de rondes bij elkaar opgeteld wint het spel.
Wat mag niet!
De speler die de aanwijzingen geeft mag geen:
- Voornaam of achternaam of een onderdeel van de naam noemen.
- Vragen beantwoorden van zijn teamleden.
- Dingen aanwijzen.
- Namen op de kaart aan teamleden laten zien.
- Ongeraden namen (aan teamleden) vertellen of laten zien als zijn beurt voorbij is.
- Buitenlandse namen vertalen naar het Nederlands.
De overige teams letten er op dat de spelregels worden nageleefd.
Het kan voorkomen dat sommige grapjassen 5 keer hetzelfde op een kaart schrijven of "mijzelf", "Opa Jansen" of dat iedereen onbedoeld hetzelfde op schrijft zodat je 6 keer "Willem van Oranje" en 8 keer "Andre van Duin" tegenkomt. Om deze narigheid te voorkomen heb ik alvast een aantal (ruim 300) beroemdheden opgezocht en in een PDF document bijgevoegd. Hoef je alleen nog maar te printen en uit te knippen.
Alternatief:
In plaats van beroemdheden kan je natuurlijk ook voorwerpen gebruiken die je moet raden. Het omschrijven is dan wel gemakkelijker, gebruik daarom dan ook voorwerpen waarbij je er zeker van bent dat ze niet zonder meer geraden worden. Bijvoorbeeld voorwerpen die bestaan uit dubbele of driedubbele namen kunnen extra lastig zijn als je het uit moet leggen zonder zelf de afzonderlijke namen te mogen noemen bijv. ochtendkrant, jongleerballen, muiswiel of fietsventieldopje.
Of het aan punt 2 lag weet ik niet, maar om de een of de andere reden mijn reactie dubbel gepost. Weet iemand hoe ik deze reactie kan verwijderen?
Ligt waarschijnlijk aan je browser ik zie namelijk geen dubbele post.
Bedankt voor de leuke recensie over Celebrities!
Speel dit spel vaak bij borrels op mijn werk. Maar dan in een variant genaamd "celebritie heads". Het "head" slaat op de plaats waar de te raden naam komt te zitten: met behulp van post-its wordt de naam simpelweg op iemands voorhoofd geplakt. Een aantal bevindingen:
1. Werkt zeer goed met een internationaal gezelschap (moet je natuurlijk wel internationaal sterren kiezen). Speel het vaak met collega’s uit India, UK, VS etc.
2. Spelplezier en alcholgebruik lijken synchroon te lopen
3. Mede door 2 is het niet helemaal "mijn ding", maar ach gewoon meedoen en zorgen dat ik wat zinvollere spellen bij me heb 😉