Primordial Soup – UrSuppe – Oersoep

  Ursuppe-doos

In de vroege geschiedenis van de aarde strijden vier stammen amoebes om de heerschappij in de oersoep. Welke stam zal als eerste voldoende stappen zetten om een volgende stap in de ontwikkeling te maken en uit te groeien tot een amfibie of later misschien wel een gila monster of een hangbuikzwijn?

In het spel Primordial Soup probeer je zo snel mogelijk de evolutionaire ladder op te klimmen door punten te verzamelen. Allereerst telt kwantiteit: hoe meer amoebes in je stam, hoe groter je kansen op succes en hoe meer punten…maar pas op! Al je amoebes moeten ook nog gevoed worden. En wat voedingsstoffen zijn voor de ene stam, wordt uitgescheiden door de andere. Juist: in dit spel zwem je continue in de shit van je tegenstanders en om het nog plezieriger te maken: dat is ook je voedsel. Maar als je voldoende ‘shit’ of voedingsstoffen binnenkrijgt verhongert je amoebe niet – want dat zou erg spijtig zijn. Lastig is wel dat je een goede mix van voedingsstoffen nodig hebt – ook jouw amoebe is wat kritisch. Hoe kom je aan die juiste mix? Als je je amoebes niet snel evolueert drijven ze mee met de stroom der oersoep – maar met de juiste genen heb je enige controle over bewegingen.

ursuppe-kaarten

Je kan echter ook hele andere kanten van evolutie kiezen en zorgen dat jouw stam zuiniger om kan gaan met voedsel, anderen kan aanvallen en opeten of het meest naar van alle eigenschappen: op anderen parasiteren. (Opvallend is dat mensen met de nieuwste blackberry het beste lijken te zijn in het parasiteren, red.). Hoe meer eigenschappen, deste beter de struggle for life – maar pas op: als je te complex genetisch materiaal hebt ben je gevoeliger voor straling, en al in de oersoep gold dat je bij een dunne ozonlaag minder goed beschermd bent. Met de juiste mix kruipt jouw pion langzaam voorwaarts op het scorebord, waar de persoon met de hoogste score uiteindelijk zal winnen. Het spelverloop is traag: elke van de maximaal 7 amoebes moet eten, schijten, honger lijden of sterven en voor elke amoebe moeten minstens twee blokjes worden bijgezet/veranderd. Hierdoor duurt een ronde best lang, en is het vaak echt wachten tot je weer aan de beurt bent. Ook is er een ruime keuze aan kaartjes die eigenlijk net iets te groot is.

prim-soup-bord

Samenvattend: een leuk spel-idee en een matige uitwerking. Mooie vormgeving; door het trage spelverloop duurt een spel vrij lang . Na 4 uur spelen is een Cup-A-Soup moment voor de spelers aan te raden!

Door bordspelgroep

Ik beheer deze site en speel verder geen spelletjes :-)

0 reacties

  1. De makers van Ursuppe hebben een opvolger gemaakt met de naam Urland. De Amoebes in dit spel zijn vervangen door meer ontwikkelde dieren die allemaal min of meer op het land leven. Net als in Ursuppe spelen genen nog steeds een belangrijke rol echter naast de ontwikkeling van je dieren is nu ook het veroveren van gebieden een belangrijk onderdeel van het spel geworden.

    Voordeel van Urland is dat het sneller speelt dan Ursuppe, ik lees echter ook dat het spel (volgens de kenners) een hogere leercurve heeft en in het begin erg chaotisch aanvoelt. Ik vond Ursuppe erg leuk (afgezien van de lange speeltijd) en zou Urland ook graag een keer willen spelen dus mocht er nog iemand Urland in zijn/haar bezit hebben dan hou ik me van harte aanbevolen.

    Mocht je geïnteresseerd zijn in of Ursuppe of Urland beide zijn nog te koop maar mocht je ze niet meer in je lokale vriendelijke (bord)spelwinkel kunnen vinden dan zijn beide spellen nog volop te krijgen via de website van de bedenkers "Doris&Frank".

  2. Sandrus: : "Samenvattend: een leuk spel-idee en een matige uitwerking. Mooie vormgeving; door het trage spelverloop duurt een spel vrij lang . Na 4 uur spelen is een Cup-A-Soup moment voor de spelers aan te raden!"

    Nou, op de helft ook wel toch?

  3. Tijdens het spelen van Ursuppe (primordial soup) kwamen we erachter dat we eigenlijk een overzicht misten van alle Genen waardoor je steeds door de stapel van genen moet lopen. Ik heb bij deze een overzicht gemaakt van alle beschikbare genen en deze in een pdf document gezet. PDF is tevens toegevoegd aan het verhaal van Sander. Je ziet nu in een oogopslag welke genen er zijn en door er een blokje oid op te leggen kan je ook meteen markeren welke genen al door jou of andere spelers zijn gebruikt. Dus Primordial soup eigenaren snel even uitprinten en lamineren.


     

    prim soup genes menu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.