Koplopers & Dwarsliggers

Koplopers en Dwarsliggers Ducosim 2009

Bij de laatste Ducosim beurs op 12 december 2009 heb ik Koplopers & Dwarsliggers uitgelegd gekregen door de Auteur (Autrice) Chislaine van den Bulk.

Koplopers & Dwarsliggers is een spel over de logistieke nachtmerrie die de NS heet. Je moet namelijk reizigers door Nederland transporteren. Het spel is zo ontworpen dat de reizigers natuurlijk altijd dwars door heel Nederland gaan reizen en niet even een kort winkel uitstapje maken van Hilversum naar Amsterdam. Uiteraard zijn er blokkeringen, verstoppingen en reizigers die voor je neus weg worden gekaapt. Gelukkig maakt dit het spel natuurlijk ook extra uitdagend. Maar waar ik (als trein forens) helemaal blij van wordt is die ene kaart waar je verstoringen mee op kunt heffen, die wil ik ook maar dan in het echt 🙂

Ik had trouwens bijna van Chislaine gewonnen, moet er wel bij vertellen dat ze simultaan 2 spellen aan het uitleggen en spelen was. En omdat het erg interessant is om een echte spel autrice te ontmoeten heb ik haar meteen een paar vragen gesteld.

Koplopers en dwarsliggers

Kun je wat meer vertellen over de historie van K&D?

Chislaine: K&D is denk ik het spel wat de meeste

veranderingen heeft ondergaan van al mijn spellen tot nu toe gemaakt. In het begin werkte het met een dobbelsteen je kon dan 1,2 of 3 gooien dit gaf aan hoeveel plaatsen je vooruit mocht. Het werkte dus nog niet met actiepunten combineren en splitsen mocht ook nog niet een trein kon wel een verschillende lengte hebben maar die werd bij de start al bepaald. Een trein bestond uit 1,2 of 3 treinstellen. Op de dobbelsteen stond 1,2,3 en er stond ook V1, V2, V3 gooide je een V dan werd de bovenste verstoring gespeeld je had dus helemaal geen invloed op de duur en de plaats van de verstoring. Ook was er van elk station een verstoringkaart nu is dat gereduceerd tot de knooppunten (grenzend aan 3 baanvakken of meer). Het land was nog niet opgedeeld in kleuren. De reizigersfiches hadden nog geen startpositie hierdoor kon Amsterdam op zijn eigen station komen te liggen. De geluksfactor was toen erg groot, gelukkig is dat nu door die actiepunten/ veranderde opstelling en eigen inbreng in verstoringkaarten en duur van de storing veranderd in een echt planspel.

Hoe kom je aan de naam Giuoco en wat betekent het?

Chislaine: De naam Giuoco betekent spel in het Italiaans. Ik moest dringend een naam hebben voor mijn bedrijf (ik moest de streepjescodes aanvragen) en kon zo gauw niets bedenken. Ik ben toen achter de computer gaan zitten en heb wat woorden vertaald pion en spel. In het Italiaans vond ik het er erg mooi uitzien dus is dat de naam geworden.

Welke spellen heb je verder gemaakt?

Chislaine: Dit jaar zijn er een aantal van mijn spellen uitgekomen. Ik heb onder andere het onderdeel Bel & Zing gemaakt voor het spel OnvoorSPELbaar van Paul de Leeuw. Daarnaast is Mausgeflippt uitgekomen bij Zoch dit is een kort reactie kaartspel. Fish Fish Fish (spelontwerp 2007) is uitgekomen bij Quined.

Mausgeflippt fish fish fish

Wat kunnen we in de toekomst nog van je verwachten?

Chislaine: Op dit moment liggen er nog 3 spellen van mij bij diverse uitgevers. Verder heb ik nog een hoop ideeën in mijn hoofd maar ik moet wat tijd vinden om ze uit te werken.


Als laatste nog een quote van Chislaine: "Gelukkig had je niet van me gewonnen ik kan namelijk erg slecht tegen mijn verlies, gelukkig heb ik K&D ook nog maar 1 keer verloren (ik ben ook niet van plan vaker te verliezen). "

SLIK 🙂

Door bordspelgroep

Ik beheer deze site en speel verder geen spelletjes :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.