Valt je iets op aan het bovenstaande Kolonisten van Catan-eiland? Op het eerste oog wijkt het iets af van de standaard uitvoering. Dat klopt! Door de nodige huisvlijt is een Catan-spel door kennissen volledig toegankelijk gemaakt voor blinde spelers.
Als je inzoomt op de foto, zul je zien dat allle velden een voelbaar reliëfmotief hebben. Erts heeft een ander motief dan leem, wol, water etc. Door het veld te betasten kun je dus zien welk veld het betreft. Deze motieven zijn op doorzichtige braillestickers afgedrukt en op de velden geplakt. Omdat het doorzichtig is kunnen ook zienden gewoon meespelen.
De fiches met de getallen zijn ook van braille getallen voorzien, de ontwikkelingskaartjes zijn helemaal in braille omgezet. De dobbelstenen zijn beter voelbaar dan gewone dobbelstenen.
Dorpjes, steden en straatjes zijn natuurlijk ook weer voorzien van een voelbare markering voor de speelkleur. Je moet immers kunnen ‘zien’ wie waar zijn straatjes heeft. Om dit mogelijk te maken is er echter nog een belangrijke aanpassing gedaan; alles wat op het speelbord ligt is voorzien van magneetstrips. Het bord zelf heeft een magnetische onderlaag. Deze magneetjes zorgen ervoor dat het bord betast kan worden zonder het hele bord om te gooien. En spelers die al eens tegen mij gespeeld hebben, weten dat dat soms geen overbodige luxe is (sorry jongens als ik weer eens het hele bord omgooi).
Het mooie is dat door deze aanpassingen spellen volledig toegankelijk worden voor mensen met of zonder visuele beperking.
Catan is zeker niet het enige spel dat is aangepast. Er zijn vele aangepaste spellen; om er een paar te noemen: skip-bo, koehandel, regenwormen, scrabble, monopoly, mens-erger-je-niet, othello, go, schaken … Het is allemaal voor visueel gehandicapten te spelen. Er is zelfs een Nederlandse on-line spellenwinkel met een speciale categorie voor huis-tuin-en-keuken spellen voor visueel gehandicapten. Voor de wat meer ‘spellen-mensen spellen’ is vaak met een beetje huisvlijt ook veel te bereiken. Zo ben ik zelf bezig om Machiavelli aan te passen.
Zelf ben ik — omdat ik zelf ook slechtziend ben — via de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten letterlijk in aanraking gekomen met de wereld van aangepaste spellen. Erg leuk en makkelijk. Want hoewel voor mij spelen op een ‘gewoon’ bord over het algemeen mogelijk is, is het voor mij zeker bij nieuwe spellen toch altijd weer even concentreren op wat er nu weer allemaal voor mijn neus ligt 😉
Een erg interessant stuk ik wist niet dat er zoveel aangepast kan worden voor blinden/slechtzienden. Je hebt me aan het denken gezet over welke van mijn spellen geschikt zijn of geschikt gemaakt kunnen worden. Eens denken:
In ieder geval moet, en dat roep ik al jaren, al het prut papier geld vervangen worden, in dit geval door pokerfiches met een braille sticker 🙂