Ankh-Morpork – 39 boeken in 1 spel

DiscWorld Ankh-Morpork van Terry Pratchett en Martin Wallace!!

Dit is het meest eenvoudige en meest chaotische spel die Martin Wallace tot nu toe heeft bedacht. Nou is Martin Wallace niet mijn meest favoriete spelontwerper maar is DiscWorld wel een van mijn favoriete boekenserie's alleen daarom al heb ik dit spel aangeschaft. Wie dit bordspel wil spelen moet eigenlijk wel eerst alle 39 delen nog even lezen 🙂

DiscWorld's Ankh-Morpork is een van de grootste (en meest stinkende) steden op de schijfwereld. Schijfwereld is een fantasie wereld bedacht door Terry Pratchett. De heer Pratchett beschrijft in de inmiddels 39 boeken tellende DiscWorld serie op humoristische wijze over o.a de bewoners van Ankh-Morpork en hun vaak bizarre avonturen. Niet alleen veel "fantasy" karakters worden op de hak genomen zoals bijv. Conan de Barbaar hier weergegeven door een oude bejaarde held met ouderdoms kwaaltjes ook worden dagelijkse werkelijkheden in zijn boeken op absurde wijze verwerkt zoals voetbal fanatisme of de snelle technologische ontwikkelingen en de daarbij horende uitdagingen.

Bij het spelen heb ik dan ook meestal heey dit is …. en die doet dit en dat is natuurlijk absurd want … zo is er een vampier die niet tegen fel licht kan maar fotograaf van beroep is, dus werkt met flitslicht en daarom een flesje bloed om zijn nek heeft hangen (duidelijk toch) ….. waarbij de medespelers die de boeken niet kennen mij dan glazig aan zitten te kijken en meewarig met hun hoofd schudden.

Het spel:

Iedere speler krijgt een opdrachtkaart met hierop afgebeeld een karakter uit Ankh-Morpork en zijn opdracht. Je wint het spel als je deze opdracht als eerste hebt vervuld. Bijv. een van de opdrachtkaarten is Commander Vimes die wint wanneer de stapel met aktiekaarten is weg gespeeld een andere kaart is bijv. een van de Lords die wint als deze een bepaalde hoeveelheid stadsdelen in handen heeft.

Je hebt 5 aktiekaarten op hand, op deze kaarten staat door middel van symbolen en een eventuele tekst omschreven wat je zoal uit mag voeren. Zo kun je bijv. minions plaatsen, geld krijgen, geld stelen, minions vermoorden, een gebouw plaatsen of als je een tovenaar speelt een ramp gebeurteniskaart trekken en uitvoeren. Op het bord zijn de stadsdelen van Ankh-Morpork aftgebeeld (goh). Je probeert door het spelen van de aktiekaarten je minions zo strategisch mogelijk op dit bord te plaatsen om hiermee zo snel mogelijk je opdracht te vervullen. Is er meer dan 1 minion in een stadsdeel aanwezig dan breekt er onrust uit dit wordt weergegeven door een zwart schijfje en uiteraard teveel onrust is een overwinningsconditie van een van de opdrachtkaarten. Geld is ook belangrijk en dit krijg je door aktiekaarten te spelen met een geld symbool of je steelt het van je medespeler als de tekst op het kaartje dit aangeeft. Met geld kun je gebouwen plaatsen in een stadsdeel. Gebouwen leveren je bonussen of speciale vaardigheden op. Naast het kopen van gebouwen is geld ook een van de overwinningscondities van een van de opdrachtskaarten.

Met de akties die iedereen speelt en de onderlinge beschuldigingen over en weer moet je proberen te raden welke opdrachtkaart elk van de overige spelers heeft zodat je die dan "gezamenlijk" kunt blokkeren.

Het chaotische aan het spel is dat je nooit weet welke kaarten je trekt of welke kaart je tegenstander gaat spelen, vooruit plannen is dan ook vrijwel onmogelijk.

Eindoordeel?

Omdat ik bijna alle karakters ken en alle DiscWorld boeken heb gelezen kan dit spel alleen al door het thema voor mij niet meer stuk. Waarschijnlijk niet geschikt voor de diepe denker die alles vooruit wil plannen. Het spel is juist zeer geschikt voor een avondje ongecompliceerd spelen met familie en/of vrienden. Klein minpuntje is er wel, het spel is (nog) niet uitgebracht is in het Nederlands, enige kennis van de Engelse taal is dan ook noodzakelijk.


Checklist waarin wordt aangegeven wat de reviewer van het spel vindt.

  • Met hoeveel spelers heb je het spel gespeeld? 4 spelers
  • Zijn de spelregels ingewikkeld? – De regels zijn absoluut niet moeilijk alles staat op de kaartjes d.m.v. symbolen en als tekst. Hooguit de tekst op de kaartjes kan lastig zijn want in het Engels.
  • Is het spel geschikt voor volwassenen, kinderen of beide. – Het is geschikt voor kinderen van 12 jaar en ouder.
  • Zou je het meteen weer willen spelen? – Ja hoor.
  • Zou je het ook nog leuk vinden na 5 keer spelen binnen een week? – Nee, maar elke maand een paar keer is geen straf.
  • Voor hoeveel spelers lijkt jou dit spel het beste geschikt? – met 2 spelers iets meer controle (niet veel), maakt dus niet zo veel uit kan met 2 tot 4 spelers worden gespeeld.
  • Wat is het thema? – Ankh-Morpork.
  • Wat vindt je van het thema ? – Veel karakters uit Ank-Morpork staan op de kaarten, voor mij is dit al thema genoeg 🙂
  • Was je elke keer weer snel aan de beurt? – In het begin neemt het lezen van de kaartjes iets meer tijd in beslag, na de "gewennings" periode ging het redelijk vlot.
  • Verveelde je je tijdens het spelen? – Nee.
  • Wat  vind jij van de speelduur? ( te kort, precies goed, te lang) – Precies goed, is de stapel met aktiekaarten op dan is het spel iig afgelopen.
  • Hoe vind jij de kwaliteit van de spel componenten? De spelonderdelen zijn prima in orde waaronder het bord met daarop Ankh-Morpork, de gekleurde houten minions en gebouwen, de kwaliteit van de kaarten, en de kartonnen muntjes.
  • Welk cijfer zou jij het geven ? (1 is slecht – 10 is goed) – 8

Algemene gegevens.

Aantal spelers:  2-4
Speelduur:  60 minuten

Door bordspelgroep

Ik beheer deze site en speel verder geen spelletjes :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.