Zijn dit de eerste tekeningentjes van mijn zoontje Stijn? Nee, dit is de naam van het spel Amon-Ra in hiërogliefen. De naam van het spel is tevens de naam van een van de belangrijkste goden uit "de tijd van de farao’s". Of eigenlijk twee goden; de oergod Amon en de zonnengod Ra.
Zonder nu een hele geschiedenisles te willen gaan houden is het wel grappig te weten dat er twee tijdperken waren waarin de Egyptenaren een enorme bloei kenden; het Oude Rijk (ca. 2600 v. Chr. – 2200 v. Chr.) en het Nieuwe Rijk (1500 v. Chr. – 1000 v. Chr.). Tussen deze twee bloeiperioden was er een periode van ruim 700 jaar waarin Egypte een enorm verval kende; oorlog, droogte en andere rampen deden zich voor. Toen het Nieuwe Rijk gevestigd werd was van het Oude Rijk nog maar 1 ding bewaard gebleven; de welbekende piramides.
De god Amon werd vooral aanbeden in het Nieuwe Rijk, maar uit respect voor het "oude geloof" werd deze god meestal gekoppeld aan de belangrijkste god uit het Oude Rijk; de god Ra. En daarmee staat Amon-Ra behalve als god ook bekend als het symbool voor de geschiedenis van Egypte met zijn Oude en Nieuwe Rijk.
Maar vanwaar deze Wikipedia-samenvatting? Wel, hierom:
Amon-Ra is een spel van Reiner Knizia voor 3 tot 5 spelers. Het spel speelt zich af in 2 fases; jawel: het Oude en het Nieuwe Rijk. Via een geinig bied-mechanisme worden de Egyptische provincies langs de Nijl geveild. Elke provincie heeft zijn eigen voordelen bijvoorbeeld veel landbouw of gratis bouwstenen om een piramide te bouwen.
Na de veilingen kunnen de spelers hun provincies uitbouwen; door landbouw te plegen, geld te verdienen (waarmee vervolgens weer geboden kan worden) en piramides te bouwen. De piramides leveren veel punten op in de tellingen. Aan het eind van elke ronde dient een offer aan de goden gedaan te worden. En hoe meer geofferd wordt, hoe hoger de beloning!
Na drie rondes eindigt het Oude Rijk en worden de punten voor het Oude Rijk verdeeld. Hierna komt het verval en wordt alles van het bord gehaald … behalve de piramides. Die blijven in de provincies staan en maken het bieden in het Nieuwe Rijk nog interessanter; de spelers moeten opnieuw voor de provincies bieden. Nu kunnen er al piramides (= veel punten) in de provincies staan en worden de bedragen steeds hoger die betaald worden voor provincies.
Al met al een leuk, niet al te complex, bied- en resource management spel. Het meest kenmerkende van het spel is wat mij betreft het halverwege opnieuw beginnen met opbouwen; wat thematisch dus helemaal klopt. Het spel kon wat mij betreft geen passendere naam hebben dan Amon-Ra.
Dank je voor dit stukje geschiedenis. Weer wat geleerd over de oude Egyptenaren, erg interessant dat Reiner Knizia in dit spel zelfs een thema aan zijn spel heeft gekoppeld die er niet kunstmatig op is geplakt. Mis alleen de mummies 🙂
Moet trouwens Amon-Ra nog een keer spelen. Staat ongespeeld (zelfs onuitgeprobeerd) in mijn kast.
Hieronder een Youtube filmpje over genoemde spel Amon-Ra (Engelstalig)